top of page
Teen Psychologist_edited.jpg

Opleiding tot Professioneel Coach

Basisjaar

Deze basisopleiding is gericht op beginnende coaches en counsellors, mensen die coachen als tweede vak willen en mensen die in hun functie coachingsvaardigheden nodig hebben en willen worden bijgeschoold.

Om echt een professional te worden is er meer nodig dan zomaar een goed gesprek te kunnen voeren. Een goed gesprek kan een cliënt ook aan de keukentafel met haar buurvrouw hebben, of een manager met zijn collega tijdens de lunch. Tijdens de opleiding ga je veel oefenen met de studenten en leer je hoe je de hulpvraag helder krijgt en wat de echte kern is van het probleem. Ook krijg je allerlei gesprekstechnieken en vaardigheden aangereikt die je helpen je coachings- en ondernemersvaardigheden te verbeteren. Verder is het geheim van een succesvolle coach dat je ook werkt aan je eigen innerlijke proces. Ook daar zullen we tijdens het basisjaar aandacht aan besteden.

 

Programma

In ons intensieve jaarprogramma begeleiden wij je om de essentiële stappen te nemen die nodig zijn om succesvol cliënten te begeleiden.
Wij helpen je om kennis, inzichten en vaardigheden op te doen. We oefenen veel waardoor je steeds bekwamer als coach wordt.

Het studiejaar bestaat uit 10 praktijkdagen. De praktijkdagen worden gegeven in Zwolle.

Informatie opleiding
programma praktijkdagen

Blok 1
De Basis

Dag 1: Informatie/introductie en start basistechnieken.

We maken kennis met elkaar en we starten met verschillende coachings-basistechnieken: o.a. luisteren, parafraseren, samenvatten, stilte, reflecteren, vragen.

Dag 2: Relatie met je cliënt.

 Wat zijn de randvoorwaarden om jouw cliënt goed te kunnen helpen?

We verkennen met elkaar hoe je dicht bij jezelf kan blijven en toch goed  kunt afstemmen op de cliënt. Verder aan bod komen ethische code, veiligheid, feedbackregels etc.

Dag 3: Het startpunt.

Je leert hoe je jouw cliënt kunt helpen om zijn/haar doel helder te krijgen. Je gaat oefenen met de start van een sessie en je ontdekt wat de grootste valkuilen zijn hierbij.

Dag 4: Waar het blokkeert.

Hoe komt het dat jouw cliënt nog niet is waar hij wil zijn? Om een werkelijke verandering te krijgen moet de cliënt bewust worden van zijn overtuigingen. Dit kun je alleen bereiken door die van jezelf eerst te onderzoeken.

Blok 2
Ontwikkelen

Dag 5: De krachtigste tools voor transformatie.

Uit de vele duizenden methodieken die er zijn krijg je de meest effectieve aangereikt om mee te oefenen. Verder behandelen we de theorie van verschillende stromingen in de psychologie.

Dag 6: Kracht van het Onbewuste.

We gaan deze dag aan de slag met intuïtie, het onbewuste en meditatie zonder zweverig te worden. Je ontdekt waarom dit het allerbelangrijkste is voor een duurzame verandering.

Dag 7: De coach als professional.

Hoe ga je om met weerstand bij jouw cliënt en bij jezelf? Deze dag gaan we dieper in op de gesprekstechnieken. Je leert hoe jij als coach het meest tot je recht komt, waar je grenzen liggen en wanneer je een cliënt het beste door kunt sturen.

 

Blok 3
Toekomst

Dag 8: De coach als professional vervolg.

Wat zijn jouw waarden en hoe zet je deze in als coach. Je ontvangt deze dag persoonlijk feedback op jouw gespreksvaardigheden. Tevens wordt deze dag de cliëntendag voorbereid.

Dag 9: Cliëntendag.

Deze dag komen er "echte" cliënten. Mensen van buitenaf waar je meerdere coachingssessies mee doet. Je krijgt begeleiding van een trainer en deze geeft ook een beoordeling.

Dag 10: Oogsten en theorie examen.

We starten de dag met een gezamelijke theorie- examen. Daarna krijg je de gelegenheid om jezelf in de spotlights te zetten. Je kunt jouw unieke kracht als coach laten zien aan de anderen. We sluiten af met tops en tips van de andere studenten en de trainers, zodat je nog meer tools hebt zodat je jezelf optimaal kunt inzetten als coach.

Verplichte literatuur

Voor het theorie examen en als theoretische kennis voor de praktijklessen dien je deze drie boeken te bestuderen:

 • Zes psychologische stromingen en een cliënt - theorie en toepassing voor de praktijk
  Alie Weerman - 335 pagina’s - inclusief online educatief materiaal
  Uitgeverij: Boom - ISBN:9789024402465

 • TA elke dag
  Marijke Arendsen Hein - 365 pagina’s
  Uitgeverij: Point (SPW) - ISBN:9789088500633

   

 • De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
  Stephen R. Covey - 334 pagina’s
  Uitgeverij Business Contact - ISBN:9789047054641

Voor de scriptie dien je drie keuze boeken gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling te lezen. Van deze boeken verwerk je een reflectieverslag in de scriptie.

 

Examen Professioneel Coach

Theorie-examen

De theorie-examen wordt afgenomen na praktijkdag 10. Deze bestaat uit een meerkeuze-toets van 50 vragen over de besproken theorie en de verplichte boeken. Tijdens de voorgaande praktijkdagen worden alle thema's behandeld die in het examen voorkomen.

 

Praktijkexamen

De cliëntendag op praktijkdag 9 is tevens een praktijkexamen. Met een medestudent coacht je deze dag onbekende cliënten van buitenaf. Een trainer beoordeeld deze dag de sessies.

 

Scriptie

Na het studiejaar dien je een reflectieverslag te worden ingeleverd over jouw persoonlijke en professionele groei. In deze scriptie komt, naast het reflectieverslag, de verklaringen van alle onderdelen van de opleiding en het resultaat van de afgelegde examens.
Je hebt na het einde van het studiejaar nog een heel jaar om de scriptie in te leveren.

Literatuur en Examen
Agenda en Lokatie
coachopleidingen NCA Zwolle

Zwolle

coachopleiding

2024 / 2025

Tijden: 10.00 uur - 17.00 uur

Dag: Zaterdag

Trainers: Rita en NicoJan

Locatie: De Hoofdhof

Kerkweg 26

8024 AN Zwolle

aanmelden >

bottom of page