Opleiding tot Professioneel Coach

Basisjaar

Om echt een professional te worden is er meer nodig dan zomaar een goed gesprek te kunnen voeren. Een goed gesprek kan een cliënt ook aan de keukentafel met haar buurvrouw hebben, of een manager met zijn collega tijdens de lunch.

 

Sommigen zullen zeggen dat ze al voldoende workshops en cursussen hebben gevolgd. Ze hebben al hard genoeg gewerkt aan zichzelf en nu wel klaar zijn om anderen te helpen.

Maar het geheim van een succesvolle coach is, dat je zowel werkt aan je eigen innerlijke proces als ook het verbeteren van je coaching- en ondernemersvaardigheden.

 

Programma

In ons intensieve jaarprogramma begeleiden wij je om de essentiële stappen te nemen die nodig zijn om succesvol cliënten te begeleiden.
Wij helpen je om kennis, inzichten en vaardigheden op te doen. We oefenen veel waardoor je steeds bekwamer als coach wordt.

Het studiejaar bestaat uit 10 praktijkdagen. De praktijkdagen worden gegeven op drie locaties: Zwolle, Amersfoort en Nijmegen. Kijk hier voor de data >

Verplichte literatuur

 • Zes psychologische stromingen en een client - theorie en toepassing voor de praktijk
  Alie Weerman - 335 pagina’s - inclusief online educatief materiaal
  Uitgeverij: Boom - ISBN:9789024402465

 • TA elke dag
  Marijke Arendsen Hein - 365 pagina’s
  Uitgeverij: Point (SPW) - ISBN:9789088500633
   

 • De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
  Stephen R. Covey - 334 pagina’s
  Uitgeverij Business Contact - ISBN:9789047054641
   

 • Drie keuze boeken gericht op persoonlijke ontwikkeling

   

Examen Professioneel Coach

Theorie-examen

De theorie-examen wordt afgenomen op praktijkdag 10. Deze bestaat uit een meerkeuze-toets van 50 vragen over de besproken theorie en de verplichte boeken.

 

Praktijkexamen

Je krijgt een praktijkexamen tijdens de cliëntendag op praktijkdag 9.

 

Scriptie

Er dient een verslag te worden ingeleverd over jouw persoonlijke en professionele groei.
Nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen kun je je scriptie opsturen op het moment dat deze af is. Je hebt na het einde van het studiejaar nog een heel jaar om de scriptie in te leveren.

PROGRAMMA

BLOK 1 De Basis

Dag 1: Informatie/introductie en start basistechnieken.

We maken kennis met elkaar en we starten met verschillende coachings-basistechnieken: o.a. luisteren, parafraseren, samenvatten, stilte, reflecteren, vragen.

Dag 2: Relatie met je cliënt.

Wat is dat voor een relatie, met jouw cliënt? Wat zijn de randvoorwaarden om jouw cliënt goed te kunnen helpen?

We verkennen met elkaar hoe je dicht bij jezelf kan blijven, grenzen kunt aangeven en kunt afstemmen op de cliënt. Verder aan bod komen ethische code, veiligheid, feedbackregels etc.

Dag 3: Het startpunt.

Je leert hoe je jouw cliënt kunt helpen om zijn/haar doel helder te krijgen. Je gaat oefenen met de start van een sessie en je ontdekt wat de grootste valkuilen zijn hierbij. Bovendien krijg je een aantal belangrijke instrumenten om je cliënten te begeleiden naar hun doel.

Dag 4: Waar het blokkeert.

Hoe komt het dat jouw cliënt nog niet is waar hij wil zijn? Om een werkelijke verandering te krijgen moet de cliënt bewust worden van zijn misvattingen, vastgeroeste overtuigingen en blinde vlekken. Dit kun je alleen bereiken door die van jezelf eerst te onderzoeken.

 

 

BLOK 2 Ontwikkelen

Dag 5: De krachtigste tools voor transformatie.

Uit de vele duizenden methodieken die er zijn krijg je de meest effectieve aangereikt om mee te oefenen. Verder behandelen we de theorie van verschillende stromingen in de psychologie.

Dag 6: Kracht van het Onbewuste.

We gaan deze dag aan de slag met intuïtie, het onbewuste en meditatie zonder zweverig te worden. Je ontdekt waarom dit het allerbelangrijkste is voor een duurzame verandering.

Dag 7: De coach als professional.

Hoe ga je om met weerstand bij jouw cliënt en bij jezelf? Deze dag gaan we dieper in op de gesprekstechnieken. Je leert hoe jij als coach het meest tot je recht komt, waar je grenzen liggen en wanneer je een cliënt het beste door kunt sturen.

 

 

 

BLOK 3 Toekomst

Dag 8: De coach als professional vervolg.

Wat zijn jouw waarden en hoe zet je deze in als coach. Je ontvangt deze dag persoonlijk feedback op jouw gespreksvaardigheden. Tevens wordt deze dag de cliëntendag voorbereid.

Dag 9: Cliëntendag.

Deze dag komen er "echte" cliënten. Mensen van buitenaf waar je meerdere coachingssessies mee doet. Je krijgt begeleiding van een trainer en deze geeft ook een beoordeling.

Dag 10: Oogsten en theorie examen.

We starten de dag met een gezamelijke theorie- examen. Daarna krijg je de gelegenheid om jezelf in de spotlights te zetten. Je kunt jouw unieke kracht als coach laten zien aan de anderen. We sluiten af met tops en tips van de andere studenten en de trainers, zodat je nog meer tools hebt zodat je jezelf optimaal kunt inzetten als coach.