Module Specialisatie
Word een EXPERT
kijk voor data in onze agenda
​
De ideale start
Toen wij (Rita en NicoJan) in 2007 voor het eerst onze coachpraktijk begonnen was dat in een periode waarin het aanbod van coaches nog relatief klein was. Dat was een groot voordeel, want de concurrentie was niet groot. Jezelf onderscheiden was nog niet echt een noodzaak. Het woord “coach’ of “counsellor” was al voldoende om klanten te krijgen.
​
Wat wij, net zoals veel coaches deden, was ons te richten op ‘iedereen’. Elke cliënt was er namelijk een.
Dat werkte in het begin goed. Het aanbod was nog niet heel groot, dus we waren goed vindbaar voor iedereen.
beren op de weg
In de loop der jaren is het aanbod van de coaches drastisch verhoogd. Gewoon ‘coach’ zijn en je zo profileren was niet meer voldoende en werkt niet meer. Om op te vallen en cliënten te krijgen was er veel meer nodig.
Het probleem was dat we eigenlijk geen idee hadden waar we concreet konden zoeken naar nieuwe cliënten. We hadden geen criteria op basis waarvan we onze keuzes konden bepalen. We wisten niet waar we het beste konden netwerken, met wie we het beste konden samenwerken of waar we ons überhaupt op moesten richten.
weer zichtbaar worden
Een van onze docenten gaf in die tijd een training ‘personal branding’. Tijdens de training hiervan kwamen we erachter hoe we onszelf wel konden laten zien. Dat was door het kiezen van een specialisatie. Hierdoor kregen we een veel duidelijker profiel, vielen we meer op en bleven we langer hangen in de gedachten van mensen.
Eigenlijk ben je zonder specialisatie tegenwoordig niet meer herkenbaar, cliënten weten je niet te vinden. Bovendien heeft een cliënt zoveel keuze dat hij het liefst iemand wil die specifiek bekend is met zijn problematiek. Net zoals je voor een hartoperatie niet naar je huisarts gaat, maar naar een specialist; een cardioloog. En het liefst ook nog een die gespecialiseerd is in jouw specifieke probleem.
de makkelijke weg
Behalve dat jouw cliënten jou niet weten te vinden is het voor jezelf ook heel lastig. Je weet niet waar je marketing over moet gaan. Je weet niet wat er op je website moet staan, waar je nieuwsbrief of je presentaties over kunnen gaan. Pas op het moment dat je gaat kiezen, weet je wat het onderwerp zal zijn van je marketing en waar je mensen op kunt aantrekken.
weerstanden
Toch zien we nu nog steeds veel coaches die zich niet of nauwelijks onderscheiden. De oorzaak is vaak dat als zij zichzelf specialiseren dat op interne weerstanden kan stuiten. De angst is dat ze juist klanten gaan verliezen, omdat ze mensen gaan uitsluiten. Ook vinden ze het spannend om ergens voor te gaan staan, zichzelf als waardevol te profileren en daarmee zichtbaar te worden. Een andere, vaak nog grotere angst is, dat ze verkeerd kiezen.
Een specialisatie kiezen is ook niet altijd even gemakkelijk en kan een proces zijn van jaren. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Als je de juiste tools in handen hebt dan wordt het een stuk makkelijker.
​
expert worden
Voor een coach betekent een specialisatie heel concreet: de combinatie van een bepaalde doelgroep, een bepaald probleem of vraagstuk van deze doelgroep en een bepaalde oplossing die jij daar voor te bieden hebt.
De ideale situatie is dat je je specialisatie vindt op het punt waar de behoeften en wensen van een bepaalde, bestaande doelgroep samenkomen met jouw passies en talenten. In de afgelopen paar jaren hebben we met vallen en opstaan onze eigen specialisaties ontdekt.
En we hebben ontdekt welke grote voordelen dat oplevert:
-
We werken met de mensen die we het allerleukste vinden
-
We zijn heel zichtbaar en benaderbaar voor de mensen die het meeste profijt ons zullen hebben (klanten maar ook onze samenwerkingspartners)
-
We kunnen er al onze talenten en vaardigheden gebruiken die we in huis hebt
-
We hebben minder last van concurrentie
-
We krijgen veel waardering van de mensen met wie we werken
-
We kennen de mensen uit onze doelgroepen en we kennen hun problematiek
-
We spreken dezelfde taal: wij willen graag op een authentieke, persoonlijke en soms kwetsbare manier communiceren. Dit willen we doen tijdens de opleiding, de coaching, maar ook in onze marketing. Er zijn vast mensen die hier niet van houden en da is prima. Die behoren dus niet tot onze doelgroep kennelijk...
-
We hebben eenzelfde levensstijl en gewoontes en begrijpen de waarden van onze doelgroep. We voel ons thuis bij hen en begrijpen hun zorgen en problemen. We zijn herkenbaar en een van hun.
Graag dragen wij onze ervaringen en opgedane kennis en inzichten aan je over.
​
Wil je meedoen? Het is een kleinschalige training, en we doen dit eenmaal per jaar.
Dus: vol=vol
PROGRAMMA Module Specialisatie
​
Het volgende komt tijdens deze module aan bod:
1. Het vinden van je Doelgroep.
We gaan op zoek naar jouw specifieke doelgroep. Je ontdekt hoe je deze het beste kunt benaderen en leert eenvoudige maar zeer doelmatige gesprekstechnieken om jouw doelgroep tot klant te maken.
Alvast enkele tips:
-
Kies voor een doelgroep waar je zelf uit voorkomt
-
Het kan je heel goed helpen om te kiezen voor een doelgroep waar je zelf deel van uit maakt of uit hebt gemaakt. Bij deze mensen voel je je vertrouwd en je spreekt hun taal.
-
Een goede idee kan ook zijn om je te specialiseren in het probleem dat je zelf hebt meegemaakt of hebt overwonnen.
-
Kies voor een doelgroep bij wie je mentaal (intellectueel), emotioneel en spiritueel past.
-
Zorg ervoor dat je makkelijk contact kunt maken met de mensen in je doelgroep. Omdat je die mensen kent en begrijpt staan ze meer open voor je oplossing en hoeft je ze niet met alle macht te overtuigen.
2. Het vinden van je missie (het “wat”) en je visie (het “hoe”).
Je persoonlijke missie gaat in op wie je bent, wat je levensfilosofie is en waar je voor leeft. Je missie is datgene wat jij naar buiten wil uitdragen. Het heeft betrekking op overkoepelende levensdoelen. Het geeft aan wie jij bent, waar jij voor staat, wat jouw identiteit en jouw waarden zijn.
Een persoonlijke visie is jouw voorstelling van de toekomst. Het geeft vorm aan jouw missie. Het geeft in feite weer hoe je je persoonlijke missie wilt verwezenlijken.
Het “hoe” beschrijft jouw unieke visie, specifieke aanpak, specialisme of invalshoek waarmee je de mensen in jouw doelgroep helpt om een bepaald resultaat te bereiken waarmee ze hun vraagstukken/problemen kunnen oplossen.
3. Het vinden van je specialisatie
We gaan kijken waar jouw kracht ligt.
-
Wat zijn jouw kwaliteiten, welke ervaringen en kennis heb jij opgedaan tijdens je leven?
-
Wat zijn jouw waarden?
We helpen je om weerstanden aan te gaan en angsten te overwinnen. Alleen maar in het voordeel van jou en jouw cliënten. En hoe nauwer je kiest, hoe opvallender je wordt, je wordt steeds meer dé specialist op een bepaald terrein.
En specialisten hebben de grootste aantrekkingskracht in deze economie. Ze verdienen ook vaak het meeste geld (denk aan bijvoorbeeld medisch specialisten). De reden is dat mensen het liefste dealen met de echte experts. Daar hebben ze het meeste vertrouwen in.
​